Gasztro blog mindenről ami finom, ami ízes, amit szeretek, amit elkészítek.
Alapanyagokról, fűszerekről, gasztro élményekről, kicsit egészségesebben, tudatosabban mint amúgy szokás.
Olyan Eszteresen. ;)

2014. július 16., szerda

Gluténmentes nokedli, rizslisztből

A mindennapi táplálkozásunkból kiűztem a glutént. Igazából nem vagyunk rá az orvosi nyelvben használatosan érzékenyek, de mióta így étkezünk, könnyebb a számunkra ideális testsúlyt megtartani, könnyebb a  gyomrunknak étkezés után, és könnyebb az emésztésünk.
A glutén a búzában, az árpában és a rostban található fehérje-komplex, melynek fogyasztása emésztési nehézségeket, lelassult anyagcserét és testsúly problémákat okozhat. Nálam mindhárom összejött.
Ezért van az hogy sokan már attól elkezdenek fogyni ha elhagyják a  glutént az étkezésükből. És ez is megtörtént az én esetemben.



Szóval megéri a munka, az a munka, amit azzal töltök hogy kikísérletezem melyik lisztes étel hogyan a legjobb gluténmentes lisztekkel.
A fehér lisztnek az a nagy előnye, hogy ízsemlegessége miatt nagyon nagyon finomak a belőle készült étkek. Vagyis ennyi az egyetlen előnye. A rizslisztben pedig az a jó, hogy ízre teljesen hasonlít rá.
Mivel rendszeresen sportolok, és szükségem van szénhidrátra, a hüvelyes zöldségeken kívül ez az egyetlen gabona amiből fedezni szoktam a szükséges mennyiséget. A glikémiás indexe magas, cukorbetegeknek és diétázóknak pedig nem ajánlják, a fehér lisztnek viszont nagyon jó alternatívája lehet, hisz ez utóbbit senkinek de senkinek nem ajánlják.

A receptet anyósomtól tanultam, nekünk paprikás csirkéhez és tojásosan a kedvenc. ;-)

Amire szükséged van 4 adag nokedlihez

  • 4 közepes tojás
  • csipet só
  • 1 deci víz
  • 33 deka rizsliszt


Így készítsd

  1. Keverj össze mindent. Fontos, hogy a tészta állagának keménynek kell lennie, így ha azt érzed nem eléggé kemény, tegyél még bele nyugodtan lisztet. Legutóbb nekem nagyobbak voltak a  tojások, így még 3-4 deka lisztet bele kellett tennem
  2. Amennyiben kész vagy ezzel, vizezd be a szaggatót
  3. Forrásban lévő vízbe szaggasd bele a nokedlit, és közepes lángon főzd pár percig
  4. Kóstolj meg egyet, ízlésednek megfelelő keménységűre főzd ;-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése