Gasztro blog mindenről ami finom, ami ízes, amit szeretek, amit elkészítek.
Alapanyagokról, fűszerekről, gasztro élményekről, kicsit egészségesebben, tudatosabban mint amúgy szokás.
Olyan Eszteresen. ;)

2015. szeptember 1., kedd

Mediterrán rizottó



A rizottóra kb 1 éve kaptunk rá nagyon. Már nem emlékszem hogy egy éttermi élmény vagy egy gasztro műsor után álltam neki legelőször elkészíteni, de be voltam tojva, mert előtte mindenhol azt olvastam hogy roppant mód bonyolult művelet a rizottó készítés.
Nem rémlik hogy a legelső olyan borzasztó rossz lett volna, de tény hogy azóta annyit csináltam, hogy nemcsak hogy a konyhai remekművemmé nőtte ki magát, de saját receptet is alkottam.
Az átlagos magyar konyháknak sajnos nem része ez az étel, sőt, sokan egyenesen a rizses hússal is összekeverik. Pedig a rizottó nem csak hogy más, de önmagában is fogyasztva megállja a helyét, egytálételként. Mi régebben főleg köretként ettünk húsételek mellé, de mióta kevés húst eszünk, már önmagában is felkerül a vacsorák menülapjára.
Nagyon sok fajtája létezik, egyszer láttam hogy egy szicíliai séf céklás vörösboros rizottót csinált.
A rizottónak több kulcsszereplője is van.
Saját tapasztalat az, hogy ha akár az egyiket is elhagyjuk, már nem nyújtja ugyanazt az ízélményt. Úgy értem azt az eredeti, minőségi ízélményt.

Tehát ezek a kulcsfigurák és a többiek


  • 200 gramm rizottó rizs (nem kell a legdrágábbat megvenni. Nekem régen Tesco saját márkás volt mindig, tökéletesen megfelelő.) -kulcsszereplő :-)
  • púpozott evőkanál vaj (nem, nem margarin, csakis vaj) -kulcsszereplő
  • kb 5-7 cl fehérbor (de ez teljesen ízlés kérdése. Viszont át lehet billenni a ló túloldalára, a sok bor nem tesz jót neki. Hogy milyen bort? Én a zamatos Furmintokat vagy Hárslevelűeket szeretem benne, de jöhet az Irsai Olivér is. ;) -kulcsszereplő
  • reszelt parmezán (vagy másmilyen fajta kemény, érlelt sajt, mennyisége ízlés kérdése, de ha be akarom lőni, akkor kb 2 púpozott evőkanálnyi) -kulcsszereplő
  • kb 400 ml húsleves alaplé (ez is lehet több ha mire elfogy és elfő az utolsó adag még puhábbra szeretnénk a rizst, és lehet vele csalni, őszintén megmondom én így szoktam: leveskockát feloldok forró vízben. Mentségemre legyen mondva hogy mindig bioboltban vásárolt bio és ízfokozó mentes változatot használok csak.) -kulcsszereplő
  • ízlés szerinti só -mint fűszer, kulcsszereplő
  • 2-2 karika padlizsán, cukkini felkockázva apróra
  • 2 nagyobb fej gomba felszeletelve (igazából bármi jó, de ha az íz és a minőség is számít, akkor fafül vagy galambgombát használjatok, vagy valami ezektől drágábbat, mert van ám ezektől sokkal de sokkal finomabb, zamatosabb is, csakhát az áruk......)
  • 1-2 szelet kaliforniai vagy kápia paprika apróra összevágva
  • 6-7 karika póréhagyma apróra felvágva
  • pár darab szárított paradicsom szelet felvágva
  • friss bazsalikom apróra felvágva (persze jó a szárított is)
  • petrezselyem apróra felvágva
  • kevés piros paprika őrlemény
  • pár tekerés frissen őrölt bors

Így készítsd


  1. egy nagy (wok szerű) edénybe tedd bele a vajat és olvaszd meg a tűzhelyen
  2. amint megolvadt, tedd bele a rizst
  3. picit pirítsd, nincs szabály meddig (kb üvegesedésig ...)
  4. töltsd bele a fehérbort
  5. amint a bor elpárolog, mehet bele SZEDŐKANALANKÉNT az alaplé. Amint az egyik szedőkanál alaplé elfőtt, jöhet a másik. Szépen apránként, kanalanként. A tökéletes rizottó titka ez, és a folytonos kevergetés, a folytonos felette állás. Ez ilyen melós étel. :) A keményítő így "kiolvad" a rizsszemekből, ezáltal lesz nagyon selymes és krémes a rizottónk.
  6. kicsit sózzuk meg, de ha sómentes alaplevet használunk, akkor jobban, sokkal jobban
  7. mindeközben az apróra vágott zöldségeket oliva olajon puhítsuk, grillezzük meg. Picit meg is sózhatjuk, borsozhatjuk. Amint megvannak, tegyük félre őket.
  8. a rizottót főzzük tovább, most már megkóstolhatjuk kell e bele még só, és tegyük bele a paprika őrleményt. Tőle lesz szép színe és pikáns íze.
  9. amikor már majdnem elfogy az alaplevünk, és a rizsünk kellően puha is, mehet bele a rizottónkba a zöldségmixünk
  10. kavarjuk őket össze jól, majd mehet bele a felaprított bazsalikom is.
  11. most már csak pár perc van hátra..... zárd el a gázt/villanyt, és keverd bele a rizottóba a reszelt parmezánt
  12. tálaláskor pedig szórj a tetejére friss petrezselymet :)


Jóétvágyat!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése