Gasztro blog mindenről ami finom, ami ízes, amit szeretek, amit elkészítek.
Alapanyagokról, fűszerekről, gasztro élményekről, kicsit egészségesebben, tudatosabban mint amúgy szokás.
Olyan Eszteresen. ;)

2016. augusztus 9., kedd

A kotyogós kávéfőző helyes használata :)



Ahogy kirepültem otthonról, beszereztem egy kotyogós kávéfőzőt új lakásomba, mert meg voltam győződve róla, hogy azzal tökéletes kávét tudok csinálni.
Már egy jó ideje tudom, hogy nem használtam helyesen, és az ismerőseim akiknek szintén kotyogós kávéfőzőjük van, szintén nem használják helyesen.
Nem vagyok nagy kávészakértő, de kávérajongó igen, ezét néha olvasok szakirodalmat. :)
Az olasz nagyágyútól, Alfonso Bialetti-től sosem árt tanulni :) ő volt a kotyogósok ősatyja.
Saját magát ábrázoló karikatúrát biggyesztett a kávéfőzői oldalára, ami szerethetővé és igen népszerűvé tette.



Az általuk gyártott speciális kotyogósokra hónapokat kell várni akkora a kereslet mostanában, viszont egyes cégek  előszeretettel koppintják a fém szerkentyűt.
Itthon nekem nem hamisítványom van, de semmiképpen sem Bialetti-m. :) Kétségkívül vágyom egyre viszont, hisz mindig is rajongtam a kult dolgokért. :-P



Rég nem használom már a sajátomat, mert vásároltunk egy őrlős Jura-t, amit sokkal kényelmesebb és gyorsabb kezelni. Nemsokára  viszont apartmanba megyünk nyaralni, így előkerül a szekrényből a jó öreg kotyogósom. Utazáshoz szerintem tökéletes amúgy is,az enyém ráadásul nagyon mini, bárhol elfér.
Frei  kávézójában ültem a minap amikor a kis kiadványában szembe jött velem egy cikk Bialetti úrról és a tippjeiről. :)


Hát lássuk:


  1. használjunk tisztított, vagy lágyított vizet.
  2. használjunk kisebb kotyogóst, mert minél több víz folyik át annál több forró víz érintkezik az őrleménnyel és káros anyagokat, több csersavat "mos" át rajta
  3. a kotyogósba töltendő vizet forrósítsuk fel. Így nagyon hamar eléri majd az üzemi hőfokot, így nem szárítja a kávéőrleményt. Viszont a szerkentyű összeszerelésénél vigyázzunk nehogy megégessük a kezünket.
  4. a vizet szigorúan a szelep alá töltsük, sosem maximumig. Mindig nagy probléma tud lenni - már ha felismerjük - hogy megégetjük a kávét. Egyik kulcslépése ez annak hogy ne így tegyünk. A kevesebb víz fölött nagyobb mennyiségű levegő marad, ami a gáztűzhelyen hevítés hatására hamarabb produkál nagyobb nyomást, így hamarabb kezd a kávé  elkészülni, tehát a megégést könnye(bbe)n elkerüljük. Körülbelül 95 fokos a víz ebben az esetben amikor már elkezd folyni a fekete leves a tárolóba.
  5. tökéletességre törekszünk ha frissen őrölt kávét teszünk bele, amit egy fokkal durvábbra őrlünk mint az üzletekben kapható porrá őrölt változatok.
  6. a kotyogósba töltött őrölt kávét tilos tömöríteni, mint ahogy tömörítik kávézókban a nagy gépeknél
  7. személyes tipp hogy ne maxigázon főzzük
  8. fontos, hogy vegyük le a tűzről mikor már kb 70%-on lefőtt a kávénk, lesz ott tűz nélkül is akkora nyomás hogy a maradék víz is a kávétárolóba kerüljön.
  9. ezután nincs más dolgunk mint csészébe ölteni, és élvezni :)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése