Gasztro blog mindenről ami finom, ami ízes, amit szeretek, amit elkészítek.
Alapanyagokról, fűszerekről, gasztro élményekről, kicsit egészségesebben, tudatosabban mint amúgy szokás.
Olyan Eszteresen. ;)

2016. augusztus 6., szombat

GAZPACHO - a spanyol vegán hideg leves



A gazpacho egyáltalán nem direkt vegán. Csak épp semmilyen állati eredetű hozzávaló nem kell bele, ami jó hír a vegánoknak, a vegáknak, és a vegánságra törekvőknek, tehát az olyanoknak mint én. :)
Bár ma az átlaghőmérséklet csak 25 fok volt (igen, én ebben majdnem fázom), gondoltam ártani nem árthat egy főzést nem igénylő hidegen fogyasztandó leveske.
Mi nagyon szeretjük az ilyesmit, ezért esett a mai választásom erre a spanyol finomságra.
A konyhámat a mediterrán és a közel-keleti ízvilág uralja, ezektől finomabbat még nem ettem. Jó hír számunkra hogy nagyon sok a húsmentes ételük, éppen ezért is falom Steiner Kristóf izraeli szakácskönyvét, ami bár vegán, a húsevőknek is nyújthat sok sok plusszt a gasztronómia terén.
E két konyha rendkívül gazdag ízvilágú. nagyon fantáziadús és ízletes, egyszerűen képtelenség benne csalódni.
A gazpacho is eme csodának egy szeletkéje, 15 perc az elkészítési ideje, és még az apósom is  odavan érte, aki klasszikus magyar konyhán él.

Hozzávalók 2 nagy adaghoz



  • fél kígyóuborka, vagy - és ez sokkal jobb választás - 4 darab kovászolni való uborka
  • 3-4 nagy paradicsom, vagy 1 konzervparadicsom
  • 1 kis kaliforniai vagy 1 nagyobb kápia paprika
  • 1 szál póréhagyma vagy  szál újhagyma
  • 1 nagyobb fokhagymagerezd
  • egy kevés különleges ecet (zöld fűszeres, vagy balzsam, vagy bor)
  • olivaolaj
  • só, bors
  • 2 kisebb szelet teljes kiőrlésű kenyér


Így készítsd el



  1. mindent vágja apró kockára
  2. a paradicsomot ne, azt nagy lyukú reszelőn reszeld le úgy hogy a héja a kezedben maradjon
  3. a teljes kiőrlésű kenyeret ha friss, dobd be a pirítós sütőbe, majd ha kész tépkedd darabkákra
  4. minden fedarabolt zöldségből és a kenyérből is hagyj egy keveset, ezek lesznek a levesed feltétei
  5. ha botmixered van, mindent dobj be egy nagy keverőtálba, ha turmixgéped, akkor abba
  6. sózd borsozd, plussz tedd bele a pár csepp ecetet
  7. dolgozd össze őket a géppel, látni fogod hogy egy kis vizet igényel majd a gazpacho mert túl sűrű lesz. DE vigyázz, a sok víz elrontja az ízét. vagyis íztelen lesz
  8. miközben turmixolod, folyton keverd hozzá az olívaolajat is, ez max 4 evőkanálnyi legyen 
  9. mikor teljesen pépes állagú, akkor kóstold meg, és ha még kell fűszerezni, tedd meg :)
  10. tálald a meghagyott apróságokkal
  11. JÓ ÉTVÁGYAT! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése