Gasztro blog mindenről ami finom, ami ízes, amit szeretek, amit elkészítek.
Alapanyagokról, fűszerekről, gasztro élményekről, kicsit egészségesebben, tudatosabban mint amúgy szokás.
Olyan Eszteresen. ;)

2014. január 12., vasárnap

Kovászolt kenyérsütés - otthon

Szüleim már évek óta sütnek otthon kenyeret. Ha azt mondom hogy isteni, akkor még semmit sem mondtam el vele. :)
Szigorúan odafigyelek az étkezésemre, és kenyeret, tésztát, elég ritkán eszem.
Amikor anyukámék azzal várnak minket hogy kenyeret is sütnek, tudom elvesztem, és még a párom is, aki pedig csak teljes kiőrlésű kenyeret hajlandó enni, szünet nélkül képes rágcsálni a kemencéből kivett forró, főleg fehér lisztből készült csodát. :)
Érdekessége, hogy krumplit is gyúrnak bele a szüleim, hogy kovászolt a kenyér, és hogy a tésztát amikor cipót formálnak belőle, savanyú káposzta levelekre fektetik...amitől mennyei íze lesz, átjárva az egész kenyeret.
Ma sem volt ez másképp, és hoztunk haza egy kisebb laposabb darabot, amit csak így simán tettek be a kemencébe, de általában kerek formákban sül.
Legközelebb hozok a sütésről sok fotót, és az eredeti receptet is, de addig is egy jó kis receptet találtok lejjebb. ;-)
A mi kovászunk mindig az adott kenyérből kivett darabka tészta, lefagyasztva........így gördül tovább és tovább mindig a legelső kenyérkénk, szinte mondhatni hogy a leszármazottjait sütjük meg mindig. :)
A lenti recept egy egy éjszakát pihent kovászt ír, de a vérprofik érlelhetik a kovászt sokkal tovább is, vagy úgy ahogy mi csináljuk. ;)

A mi, kemencében sült kenyerünk más, mert a kérge feketére sül, amit aztán le kell verni róla egy fa (balta) nyéllel. Akinek nincs kemencéje, be kell érnie a sütőjével, de megmondom őszintén, így is sokkal de sokkal finomabb és különlegesebb kenyeret süthetünk mint amit a boltban lehet kapni.

A mi kenyerünk:

a teteje

az alja, rajta a savanyú káposzta levelével :) 

Hozzávalók a kovászhoz


  • 15 deka búzaliszt
  • 1 csapott mokkáskanál cukor
  • 1 deci víz
  • 1 apró csipet só
  • 0,5 deka élesztő (friss)

Hozzávalók a tésztához


  • 50 deka liszt
  • 2 púpozott teáskanál só
  • 2 deka friss élesztő
  • 3 deci víz

Így készítsd el


  1. a kovász hozzávalóit tedd egy tálba
  2. gyúrd össze és takard le
  3. egy egész éjszakát hagyd a konyhában
  4. másnap a kovászra mérd rá a tészta hozzávalóit
  5. dagaszd kb 10 percig, és ha kell adj még hozzá kevés vizet
  6. takard le és keleszd kb 1 órán át
  7. majd gyúrd át és formálj belőle cipót
  8. 10 percig így pihentesd
  9. lapítsd el a gömböcöt, majd hajtsd félbe, és hajtsd a másik felét is be
  10. lapítsd el...így lesz henger alakja a kenyérnek
  11. tedd sütőtepsibe, és megint keleszd kb 1 órát
  12. a felületét ezután kend át vízzel, majd vágd be fél centi mélyen többször
  13. 200 fokon kb 70 percig süsd
  14. tipp a sütőben sütéshez: a sütő aljára tégy egy tepsit, majd önts bele vizet hogy gőz keletkezzen a sütőben sütés közben
  15. ha elkészült, még melegen kend át a tetejét vízzel, így lesz szép cserepes
Jóétvágyat!!!

A fenti recept végeredménye pedig ez lesz (ha ügyesek vagytok):   ;)




recept forrása: apróséf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése