Gasztro blog mindenről ami finom, ami ízes, amit szeretek, amit elkészítek.
Alapanyagokról, fűszerekről, gasztro élményekről, kicsit egészségesebben, tudatosabban mint amúgy szokás.
Olyan Eszteresen. ;)

2014. március 4., kedd

Gluténmentes egyszerű süti

Mostanában elkényeztet a párom, sok újdonságot kaptam a konyhába, amelyek megkönnyítik a dolgomat. :)
Pl egy gyönyörű új tűzhelyet, nagyon profi tefál wokot és tepsit, frissen tartó dobozkákat a Tupitól,és egy gyönyörű süteménytárolót, amelyet a mai napon fel is tudtam avatni. :)
Mióta gluténszegényen étkezem, nem csak a közérzetem jobb, de az alakom is. Hát, nem utolsó szempont ez sem. :)
Nem vagyok rá érzékeny, de gondoltam kipróbálom, mert éreztem hogy valami nem stimmel nálam. És voálá, úgy tűnik megtaláltam a kulcsot.
Ilyen problémák voltak a puffadás, emésztési problémák, fogyási nehézségek. Ha picit is érzékeny vagy a gluténre, az olyan mintha rossz oktánszámú benzint tankolnál a kocsidba. Elmegy vele az autó, de ki tudja meddig, és hogyan?!
Bioboltokban sok olyan lisztet találunk ami gluténmentes, azaz búzamentes. Nálunk itthon főképp hajdina és kölesliszt található, bár kísérleteztem már hüvelyesliszttel is, de annak nagyon tipikus volt az íze. :)
Az alap muffin tésztát használom ha valami gyors édességre vágyom, és ha igazán finomat szeretnék, teszek bele negyed kiló túrót is, a tojást szétválasztom és a fehérjéjét felverem, majd óvatosan forgatom bele a tésztába.
E lépéseket kihagyva sem lesz rossz az eredmény, ma egy ilyet csináltam.

Egy kis infó:

A glutén nevű fehérje a gabonafélék közül megtalálható a búzafélékben - például a búzában, tönkölybúzában -, a rozsban, az árpában. Mellettük azonban számos más élelmiszer is tartalmazza: így például a csokoládék többsége, a búzafehérjével feljavított májkrém és egyes húskészítmények.
Nem egyszerű tehát betartani az étrendet, ám érdemes kipróbálnod, ha régóta próbálsz sikertelenül megszabadulni fölös kilóidtól. A gabonatermékek hosszú éveken át történő fogyasztása következtében az emésztetlen tápanyagok a bélfalra rakódhatnak. Emiatt elégtelen lehet a tápanyag-felszívódás, vitaminhiány, elhízás és fáradság alakulhat ki. A diétának köszönhetően szervezeted megszabadulhat ezektől a lerakódott salakanyagoktól, anyagcseréd felgyorsulhat, így beindul a fogyás.


Hozzávalók



  • 1 bögre hajdinaliszt
  • 1 bögre kölesliszt
  • 1 púpozott evőkanál stevia por vagy fél bögre barna cukor (édes szájúaknak ez kevés lesz.....)
  • 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 1 csapott mokkáskanál tiszta vanília eszencia
  • fél tábla csoki apróra törve
  • fél bögre olaj
  • fél bögre tejszín (zsírosabb fajta)
  • 1 natur joghurt


Így készítsd



  1. mindent keverj össze
  2. mehet a sütőbe, amit előmelegítettél 180 fokra. A sütőben 50 percet töltsön el, készíts tűpróbát!
  3. a tésztába tehetsz finomságokat, de vigyázz a száraz/nedves hozzávalók arányára. Ha pl teszel bele egy bögre zabpelyhet, akkor tegyél bele még egy dobozka joghurtot és még egy tojást, és még egy kis cukrot/stevia-t. 


Akit komolyabban érdekel a téma, itt olvashat róla: fogyas.info/gluten_glutenmentes-dieta_glutenmentes-taplalkozas




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése