Gasztro blog mindenről ami finom, ami ízes, amit szeretek, amit elkészítek.
Alapanyagokról, fűszerekről, gasztro élményekről, kicsit egészségesebben, tudatosabban mint amúgy szokás.
Olyan Eszteresen. ;)

2013. szeptember 6., péntek

Tejberizs

  A tejberizs egy nagyon jó kis desszert. Könnyen, olcsón elkészíthető, csak kis odafigyelést igényel. ;-) Ha teszünk bele gyümölcsöt, máris kész a gyümölcsrizs. :)

Mióta alacsony szénhidrát tartalmú diétán élek, nagyon odafigyelek mennyit és mit eszem. A tejberizst szépen be lehet illeszteni sokféle diétába, pl laktózmentes tejjel készítve, cukor helyett stevia-val. A főtt rizsben nagyon kevés a szénhidrát, ezért nálam is nagy kedvenc. 100 gramm főtt rizs (fajtától függően) 22-27 gramm szénhidrátot tartalmaz.
50 gramm száraz rizsből kb 110 gramm főtt rizs lesz (ez a víztartalomtól függ persze :)  )
Szóval bár desszert, mégsem kell lemondanunk róla ha okosan bánunk a hozzávalókkal. ;-)


Hozzávalók


  • 200 ml víz
  • 160 g rizs
  • 550 ml tej
  • 2 evőkanál nádcukor
  • fél zacskó burbon vaníliás cukor
  • kb 40-50 gramm vaj

Így készítsd


  1. a vízzel tedd oda főni a rizst
  2. amikor elfőtte a vizet, mehet rá a vaj, a cukor és a vaníliás cukor, majd a tej is (mi nem eszünk túl édesen, a két evőkanál lehet hogy édesszájúaknak nem elég :) )
  3. amikor elfővi a tejet is, akkor van kész a tejberizs :)
  4. a vége felé már folyamatosan kell kavargatni, vigyázz le ne égjen
  5. tálaláskor tégy bele gyümölcsöt, vagy csak a tetejére kakaót

Jóétvágyat!!

      
És itt belekerül a burbon vaníliás cukor.


Ezzel a fajta cukorral nagyon nagyon finom,a  vanília aroma egyszerűen kell bele. ;-)

Vigyázzunk hogy ne fusson ki a tej, és arra is hogy a vége felé ne égjen le a tejberizsünk. Én mindig kerámia aljú lábasban készítem, de a tefálos is megfelelő. A lényeg hogy ne tudjon leragadni. ;-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése