Gasztro blog mindenről ami finom, ami ízes, amit szeretek, amit elkészítek.
Alapanyagokról, fűszerekről, gasztro élményekről, kicsit egészségesebben, tudatosabban mint amúgy szokás.
Olyan Eszteresen. ;)

2013. október 17., csütörtök

Hamburger - minden porcikáját házilag!

Ha eddig a hamburgerről csak a mekis junk food változat jutott elsőre eszedben, akkor ez a Te posztod. ;-)
A hamburger nem csak finom, de isteni is. Az kell hozzá hogy ilyen legyen, hogy Te magad csináld. Igaz hogy több munkát igényel mint beállni a sorba a gyorsétteremben, na de a két hamburgert össze sem lehet hasonlítani.
Ízkavalkád felsőfokon, házi majonézzel és házi bucival. ;-)


Hamburgerzsemle
Hozzávalók (8 darabhoz)


  • 15 deka fehér liszt
  • 15 deka teljes kiőrlésű liszt
  • 12 gramm élesztő
  • 5 deka vaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál barna nádcukor
  • 1 deci tej
  • fél deci víz
  • 2 tojássárgája
  • szezámmag


Így készítsd


  1. a tejet langyosítsd meg és szórd bele a cukrot. Kicsit hagyd hogy oldódjon a cukor.....
  2. majd tedd bele az élesztőt és hagyd hogy felfusson benne
  3. morzsold el a  vajat a liszttel, tedd hozzá a vizet, a sót, 1 tojássárgáját, és a felfutott élesztős tejet
  4. gyúrj belőle lágy, könnyen kezelhető tésztát, és meleg helyen hagyd megkelni kb a duplájára 1 óra alatt
  5. ha megkelt, oszd 8 részre, formázz belőlük zsömlét, és keleszd megint 30 percet
  6. ha megkelt másodjára is, kend meg a tetejét a másik tojás sárgájával, és szórd meg szezám maggal
  7. 180 fokra előmelegített sütőben süsd meg 15 perc alatt
  8. hagyd kihűlni




Húspogácsa
Hozzávalók



  • 60 deka darált hús
  • 1 evőkanál ajvár (ezt teljesen fakultatív, helyette tehetsz bele valamilyen sült hús szószt)
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • reszelt friss zöldség (bármi ami van otthon, sárgarépa, angol zeller, cukkini.....)


Így csináld



  1. a zöldségeket reszeld le, a hagymákat pedig vágd apróra és keverd a darált húshoz
  2. tedd ezt a szószokkal is
  3. formálj a húsból pogácsákat, lapítsd le őket
  4. majd olajjal kikent serpenyőben süsd készre mindkét oldalukat 
  5. a zsemlét vágd ketté, helyezd bele a pogácsákat, tégy bele friss zöldségeket és házi majonézt ;-)


Jóétvágyat!!









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése