Gasztro blog mindenről ami finom, ami ízes, amit szeretek, amit elkészítek.
Alapanyagokról, fűszerekről, gasztro élményekről, kicsit egészségesebben, tudatosabban mint amúgy szokás.
Olyan Eszteresen. ;)

2014. február 4., kedd

Zabkása - nem csak reggelire

Megmondom őszintén, a zabkását én ma fedeztem fel.
Ma mélyültem el a témában, ma készítettem először. Itthon mindig van zabpehely a sütikbe, de felfedeztem a polcon igazi bio zabot is, és gondoltam megcsinálom azzal, hisz mégiscsak az az igazi! :)
Receptek főleg a pelyhekre vannak, szóval azzal is írok egy receptet, ami alap lesz, tehát azt teszel bele utána amit csak szeretnél.
A biozabbal készült nekem olyan lett mint a tejbegríz, pont olyan állagú, csak ízesebb és sokkal de sokkal egészségesebb. :)



Esszenciális zsírsavakban nagyon gazdag, ezért már napi 10 deka elfogyasztásával lényegesen hozzájárulhatsz egészséged megőrzéséhez, hiszen ez a mennyiség elegendő a szív- és érrendszer védelméhez szükséges esszenciális zsírsavszükséglet egyharmadának fedezésére.
Lassan felszívódó energiát tartalmaz, fitoösztrogént, ami bizonyítottan rákmegelőző hatású, sokféle B vitamint, kalciumot, magnéziumot.
Nagy mennyiségben van benne ballasztanyag, ami nagymértékben segít hogy a kórokozók és a káros anyagok gyorsan távozzanak szervezetünkből. Csökkenti a vastagbélrák kockázatát, és vércukorszint csökkentő hatása miatt az inzulin feltalálása előtt zabkúrát írtak fel az orvosok a cukorbetegek számára.
Ami meglepő, hogy tartalmaz egy antidepresszáns anyagot is, fokozza a szerotonin azaz a boldogsághormon termelődését. :)
Ami pedig engem is illet, fokozza a rendszeresen sportolók koordinációképességét, kitartását, gyorsaságát, és a szellemi teljesítőképességre is nagyon jó hatással van.

Az én receptem:

hozzávalók 1 személyre


  • 1 kisebb bögre bio zab (szemes)
  • 1 deci tej
  • kb 2 deci víz
  • 1 csapott kávéskanál stevia por vagy 2 kávéskanál barna nádcukor
  • csipet őrölt burbon vanília 

így készítsd


  1. a zabot daráld le kávédarálóval
  2. tedd oda főni a tejjel és az édesítővel (cukorral vagy stevia-val)
  3. amint a tejet magába szívta, mehet rá a víz
  4. közepes lángon főzd kb 5 percig (de ne tovább)
  5. töltsd ki kis tányérkába és szórd meg minden földi jóval :) kakaóval vagy fahéjjal, tégy rá diót vagy mogyorót, és gyümölcsöt apróra vágva ;-)

zabpelyhes recept

hozzávalók


  • 1 bögre zabpehely
  • 1 bögre tej
  • 1 bögre víz
  • ízlés szerinti cukor

így készítsd


  1. mindent egyszerre tégy oda főzni, gyakori kavargatás mellett, közepes lángon, kb 5 percig
  2. borítsd ki egy kis tálba, és járj el a fentiek szerint ;-)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése