Ahhoz pedig hogy én magam is nekiálljak főzni, be kellett töltenem a 32-t. :)
2-3 hónapja főzöm itthonra a húsleveseket, kb heti egyszer, de van hogy csak kéthetente készül egy fazékkal. Mostanra ráéreztem már egy két trükkjére, na és a legkedvesebb szomszédasszonyom ötlete is besegített abba, hogy egy macera mentes finom húsleves kerüljön az asztalra.
Mi nem eszünk sertéshúst, és marhát sem, így a húsleves szárnyasból készül nálunk. Erre szintén hallottam több ötletet, ami idáig a legjobban bevált, az a pulyka és libahús, méghozzá odafigyelve arra hogy legyen zsíros része is a dolognak :) az én esetemben ez a pulykaszárny ami jó bőrös.
A recept kb egy 5 literes fazékban készülő leveshez elegendő, a víz mennyisége ettől kevesebb lesz.
A zöldségeket és a húst is mindig alaposan mosd meg. |
Hozzávalók
- 2 nagy krumpli
- 3 közepes sárgarépa
- 2 közepes fehérrépa
- 1 karalábé
- 1 zeller szárral
- 1 csomag petrezselyem
- 1 leveskocka
- 1 fej vöröshagyma
- pár gerezd fokhagyma
- só
- egész szem bors (egy csapott evőkanálnyi kb)
- egy pulykaszárny
- 2 libanyak
Így készítsd
- a húsokat mosd meg alaposan és tedd oda főni a legnagyobb lábasodba. A víz mennyisége annyira nem számít itt még.
- miközben 30 percet közepes lángon főzöd a húst, tisztítsd meg a zöldségeket
- a répákat hosszában vágd ketté (vagy 4 felé)
- a vöröshagymát ne hámozd meg, csak a legkülső héját szedd le, a két végét vágd le
- a zöldeket (zeller, petrezselyem) jó alaposan mosd meg és kötözd össze őket cérnával
- a fokhagymát szabadítsd meg a héjától
- a zellert és a karalábét hámozd meg és vágd ketté
- amint letelik a fél óra, vedd le a tűzről a húst, öntsd ki a levét. Mosd el a fazékot, és mosd le a húst is folyó víznél
- ezután tedd újra vissza főni a levest, de most már pakolj bele minden hozzávalót, beleértve az egy darab leveskockát is. Nem nagy mennyiség több liter vízhez, de épp elég bele ennyi.
- miután bepakoltál mindent, sózd meg kicsit és tedd bele a borsot is
- figyeld mikor forr föl, és amint ez megtörtént, vedd le takarékra, tehát nagyon kis lángra, így főzd kb 2,5 órán keresztül. Épphogy csak bugyborékoljon a leves miközben fő.
- félidőben kóstold meg, kell e bele még só vagy bármilyen más fűszer
- az idő letelte előtt 15 perccel főzz tésztát a levesbe
- ha letelik az idő, szűrd le, szedd szét a húsokat és a zöldségeket
Jóétvágyat! ;-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése