Sokan tudjátok hogy az egészséges élet hívei vagyunk, hiszünk abban hogy amit és ahogy étkezünk, az vagyunk mi 100%-ban, és életünk minőségét ez határozza meg első körben.
Sok receptet átköltök saját ízlésemnek megfelelően, így történt ez a napokban is amikor is gnocchit (nyokki) akartam készíteni, életemben először, de tudtam hogy a krumplihoz nem fehér lisztet fogok adni.
A teljes kiőrlésű liszt totál máshogy viselkedik mint a fehér társa, ezért ugyanazt a receptet nem is lehet ráhúzni.
Az alap gnocchi receptet már ismertem, de muszáj voltam rajta változtatni. Mivel a napokban már ettünk tésztákat, tojásos nokedlit viszont már rég nem :) ezért a nokedli helyett a gnocchi volt az alap, arra zuttyintottam rá a tojást, ahhoz készítettem a salátát.
Nagyon nagyon laktató, és míg a fehér lisztes társánál "x" nagyságú adagnál azt érzi az ember hogy mindjárt megfullad annyira tele van, a teljes kiőrlésű nagyon csalóka. Mivel nem bántja a gyomrot (kivéve ha gluténérzékeny vagy), alig érezni hol van az elég belőle. Elsőre kis tányérra szedj belőle (ahogy mi is), bőven elfér rajta a felnőtt adag.
A gnocchi bár lehet hogy olasz, de a régi magyar szakácskönyvekben a nudli receptje kísértetiesen hasonlít rá. :)
Hozzávalók 3 személyre
- fél kg burgonya
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt (gyúráskor ettől biztos hogy többet magához vesz)
- só
- 2 tojás
Így készítsd
- a krumplit héjában süsd meg sütőben. Főzheted is, de sütve valahogy jobb lesz. :)
- amikor villával megszúrva puhának érzed (kb 50 perc 180 fokon), szabadítsd meg a héjától, és krumplinyomón nyomd át egy nagy keverőtálba
- hagyd hűlni
- kezd el gyúrni a megadott lisztmennyiséggel és 1-2 csipet sóval, de készülj fel rá hogy több liszt kell majd hozzá
- add hozzá a tojásokat, és gyúrd tovább gyors mozdulatokkal, ne úgy mint a többi tésztát szokás mert akkor nagyon ragacsos lesz és az egész zacskó lisztet bele fogod borítani
- amikor gömböccé tudtad gyúrni, vágd 4 felé, azokat sodord hosszúkás formává, majd nudliszerű darabkákat vágj le belőlük
- ha van időd, villa hátán megforgathatod őket egyenként, így kapja a klasszikus gnocchi mintát :)
- forrásban lévő vízbe dobáld őket, amint feljöttek a felszínre, készen vannak
- én olívaolajon mindig megpirítom az elkészült gnocchi-kat (legelső kép), sokkal finomabb így
a megfőtt teljes kiőrlésű változat (ezután következik az olajon pirítás) |
ez egy fehér lisztes változat, a lényeg a forma :) |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése