A TV Paprikán fedeztem fel ezt a receptet, egy modellből lett szakács készítette el. :)
Mivel imádom az ilyesmiket, egyből fel is írtam az elkészítés módját, és egyből hozzá is kezdtem itthon. A tészta maga a klasszikus kenyértészta, azt hiszem egyszerűen nem lehet elrontani.
teljes kiőrlésű liszt mániások vagyunk, így ennél is bepróbálkoztam vele. A 450 gramm lisztből 150 gramm volt teljes kiőrlésű. Sajnos az élesztő nem bírta megemelni a súlyát. Csak erre tudok gondolni, bár ez lehet oltári nagy baromság. :) De a lényeg hogy nem kelét meg a tészta. És bár megsütöttem a ropikat, belül kissé nyers maradt mindegyik.
Így marad a fehér lisztes változat. Igaz, az itteni fotók a tegnapi sütésről készültek, tegnap pedig nem csak fehér lisztet használtam. Egy kis maradék teljes kiőrlésű lisztet (konkrétan 50 grammot) csak tettem bele. Meg sem érezte, szépen megkelt. (Lehet legközelebb a 100 grammal is megpróbálkozom? :) )
Lapozz tovább a további bejegyzésekre kattintva a receptért. ;-)
Hozzávalók
- 250ml langyos víz
- 2 csapott teáskanál só
- 450gramm liszt (javasolt az egészet fehér lisztből készíteni hogy szépen megkeljen)
- friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
Elkészítés
A langyos vízbe tedd bele az apróra morzsolt friss élesztőt, kb a kis sárga csomag háromnegyedét használom fel mindig.
Tedd még bele a vízbe a cukrot is, a cukor az indikátor. :)
Pihentesd 10 percig, míg szépen "megkel" az élesztő a vízben.
A lisztet keverd össze a sóval, majd ha kész az élesztős víz, az egészet gyúrd egybe.
Hagyd pihenni kb 30 percet meleg helyen a tésztát, hogy megkeljen.
Miután megkelt, oszd 12 részre a tésztát.
Sodorj belőlük hosszúkás ropit, vágd őket ketté, majd csavard meg őket így:
Mehet be a sütőbe, 180 fokon kb 10-15 percig, de ezt ki kell tapasztalnod, mert az én sütőm égetős, és teljesen más hőfokon sütöm, más idővel.
A tetejére szórhatsz bármit, de csak így simán sósan a legjobb. ;)
Mikor kész, én tejfölbe szoktam mártani. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése