Szerencsére kezd leredukálódni a boltban vásárolt ilyen termékek száma itthon, és amikor egy újonnan kapott könyvben találkoztam a házi joghurt receptjével, egyből ráugrottam. :) A receptből úgy tűnt hogy képtelenség elrontani, én pedig nagy kísérletező révén meg is próbáltam.
A könyv amelyben olvastam Mireille Guiliano A francia nők nem híznak című tanulságos könyvecskéje :) . Nagyon szerettem míg olvastam, a hölgy szerint a joghurtot mint nasit eszik a francia nők, ezért a hűtőből sosem hiányozhat.
A gyümölcsös változatát már évek óta nem vásárolom, hisz miből tart beledobni pár kanál lekvárt, pár szem mogyorót vagy kis zabpelyhet? Nincs istenibb a házilag ízesített natur joghurtnál, és még azt is tutira tudod mi kerül bele. A házi készítésű joghurtnál pedig még azt is tudod milyen tejből készül. :)
Én most egy boltit vásároltam, és igazán jó lett a végeredmény. ;-)
Hozzávalók
- fél liter tej (zsírosabb fajta!!)
- 2 evőkanál natur joghurt, vagy joghurt kultúra (bioboltban kapható)
Így készítsd
- Közepes lángon addig melegítsd a tejet, míg a széle elkezd gyöngyözni, és a közepe már gőzölög
- A meleg tejet egy nagy tálba öntsd ki és hagyd 40 fokosra hűlni. Ha nincs hőmérőd, akkor amikor az ujjadat már benne tudod tartani kb 20 másodpercig, akkor jársz a jó hőfoknál. :)
- A joghurtot tedd egy kis tálkába, és szedj rá pál evőkanálnyit a 40 fokos tejből, majd jól kavard el őket.
- A tejbe önts a keverékből egy keveset, kavard el.
- Várj pár másodpercet, majd önts megint egy keveset a keverékből a tejbe, megint kavard el...és ezt ismételgesd jó lassan míg a joghurt a kis tálkából el nem fogy.
- Ha végeztél takard le egy vastag törülközővel, majd tedd meleg helyre (igazán meleg kell hogy legyen). Én lenyitottam a sütőnk ajtaját, bekapcsoltam a lehető legkisebb fokozatra, gázsütőnél elég pl ha csak az őrláng ég, majd az ajtóra tettem a bebugyolált tálat, és ott hagytam 7-8 órán keresztül, had' dolgozzanak a dolgok. :)
- Amikor kész fóliával fedd le, majd egy egész éjszakára tedd be a hűtőbe.
- Isteni finom lesz, és Te készíted el. ;-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése