Szigorúan odafigyelek az étkezésemre, és kenyeret, tésztát, elég ritkán eszem.
Amikor anyukámék azzal várnak minket hogy kenyeret is sütnek, tudom elvesztem, és még a párom is, aki pedig csak teljes kiőrlésű kenyeret hajlandó enni, szünet nélkül képes rágcsálni a kemencéből kivett forró, főleg fehér lisztből készült csodát. :)
Érdekessége, hogy krumplit is gyúrnak bele a szüleim, hogy kovászolt a kenyér, és hogy a tésztát amikor cipót formálnak belőle, savanyú káposzta levelekre fektetik...amitől mennyei íze lesz, átjárva az egész kenyeret.
Ma sem volt ez másképp, és hoztunk haza egy kisebb laposabb darabot, amit csak így simán tettek be a kemencébe, de általában kerek formákban sül.
Legközelebb hozok a sütésről sok fotót, és az eredeti receptet is, de addig is egy jó kis receptet találtok lejjebb. ;-)
A mi kovászunk mindig az adott kenyérből kivett darabka tészta, lefagyasztva........így gördül tovább és tovább mindig a legelső kenyérkénk, szinte mondhatni hogy a leszármazottjait sütjük meg mindig. :)
A lenti recept egy egy éjszakát pihent kovászt ír, de a vérprofik érlelhetik a kovászt sokkal tovább is, vagy úgy ahogy mi csináljuk. ;)
A mi, kemencében sült kenyerünk más, mert a kérge feketére sül, amit aztán le kell verni róla egy fa (balta) nyéllel. Akinek nincs kemencéje, be kell érnie a sütőjével, de megmondom őszintén, így is sokkal de sokkal finomabb és különlegesebb kenyeret süthetünk mint amit a boltban lehet kapni.
A mi kenyerünk:
a teteje |
az alja, rajta a savanyú káposzta levelével :) |
Hozzávalók a kovászhoz
- 15 deka búzaliszt
- 1 csapott mokkáskanál cukor
- 1 deci víz
- 1 apró csipet só
- 0,5 deka élesztő (friss)
Hozzávalók a tésztához
- 50 deka liszt
- 2 púpozott teáskanál só
- 2 deka friss élesztő
- 3 deci víz
Így készítsd el
- a kovász hozzávalóit tedd egy tálba
- gyúrd össze és takard le
- egy egész éjszakát hagyd a konyhában
- másnap a kovászra mérd rá a tészta hozzávalóit
- dagaszd kb 10 percig, és ha kell adj még hozzá kevés vizet
- takard le és keleszd kb 1 órán át
- majd gyúrd át és formálj belőle cipót
- 10 percig így pihentesd
- lapítsd el a gömböcöt, majd hajtsd félbe, és hajtsd a másik felét is be
- lapítsd el...így lesz henger alakja a kenyérnek
- tedd sütőtepsibe, és megint keleszd kb 1 órát
- a felületét ezután kend át vízzel, majd vágd be fél centi mélyen többször
- 200 fokon kb 70 percig süsd
- tipp a sütőben sütéshez: a sütő aljára tégy egy tepsit, majd önts bele vizet hogy gőz keletkezzen a sütőben sütés közben
- ha elkészült, még melegen kend át a tetejét vízzel, így lesz szép cserepes
Jóétvágyat!!!
recept forrása: apróséf
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése