Gasztro blog mindenről ami finom, ami ízes, amit szeretek, amit elkészítek.
Alapanyagokról, fűszerekről, gasztro élményekről, kicsit egészségesebben, tudatosabban mint amúgy szokás.
Olyan Eszteresen. ;)

2014. március 4., kedd

Sárgaborsó főzelék - paradicsomosan

Imádom a főzelékeket, és úgy a zöldségeket onblock. :)
Mivel alig eszem tésztát és kenyeret, sportolni viszont sportolok, a salátától és a sajttól több szénhidrátra van szükségem, amit gyakran fedezek hüvelyesekből. Rettentően egészséges zöldségfélék, van bennük rendesen szénhidrát, de csakis a legjobb fajtából.
A sárgaborsó nagyon sok proteint és kevés zsírt tartalmaz, a vesebetegség elleni harcban is fontos szerepe lehet, és még a vérnyomást is csökkenti. Tele van B1 és B2 vitaminnal, biotinnal, folsavval, E vitaminnal. Kiváló a vas, foszfor, kálium és cink tartalma. Rostban nagyon gazdag, és azt már tudjuk hogy mennyire fontos a szervezetnek. ;) Ez az anyag segít abban hogy ne hirtelen emelkedjen meg a vércukorszintünk étkezés után, és hogy ne legyünk 1 óra múlva farkaséhesek. Aki szokott nassolni, az tudja miről beszélek....

Ha főzelék, akkor Feri a főzelékes az én nagy mesterem. :)
Ez a mostani nem 100%-ban az Ő műve, de a fő vonalat tőle csentem :) , és a végeredmény több mint isteni.


Hozzávalók



  • fél kg sárgaborsó, amit a készítés előtti éjszakára vízbe áztatsz
  • 1 fej vöröshagyma finomra aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 löket olivaolaj
  • fél teáskanál koriander
  • 1,2 liter húsleves alaplé
  • 3 deciliter natur paradicsomlé
  • 1 tk só
  • frissen őrölt bors
  • aprított petrezselyemzöldje
  • kukoricaliszt
  • tejföl


Így készítsd



  1. a hagymát a felhevített olajon pirítsd meg üvegesre
  2. sózd meg finoman
  3. add hozzá a fokhagymát, picit pirítsd azt is
  4. utána add hozzá az éjszaka kissé megpuhult sárgaborsót, az őrölt koriandert, és pirítsd őket 1-2 percig még együtt
  5. öntsd fel az alaplével és a paradicsomlével, borsozd kicsit, majd adj hozzá aprított petrezselyemzöldjét is
  6. főzd puhára
  7. 2-3 evőkanál tejfölt tégy egy mélyebb tálkába, tégy rá 2 teáskanál kukoricalisztet, majd végy egy jó nagy szedőkanálnyi levet a sárgaborsóról és keverd a tejfölhöz, liszthez
  8. jó homogén állagúra keverd őket össze, majd nagyon lassan, óvatosan keverd a főzelékhez, és ezzel sűrítsd be
  9. kész Vagy, feltétként készíts amit szoktál ;-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése