Azért szeretem az alaprecepteket, mert ha kikevertük őket, utána úgy variálhatjuk ahogy szeretnénk. :)
Ilyen a muffin is, és szinte az összes kevert tészta.
Apropó muffin. Na a kuglófot pont olyan könnyű elkészíteni mint a kosárkás sütit, kezdők is vágjanak bele nyugodtan.
Én robotgéppel keverem ki, de kézzel is szépen simán ki lehet.
A kuglóf formát kend ki vajjal mielőtt beletöltöd a masszát, plussz a vajra hints egy kevés lisztet is.
Én csak most tudtam meg hogy a kuglóf forma azért lyukas, hogy belül is jól megsüljön a tészta. :) Ez jó ötlet, és még dekoratív is.
Az ilyen jellegű sütit szeretem gyümölccsel, vagy vanília sodóval. ;)
Szóval a recept
mandarinnal gránátalmával nagyon finom ;) |
Hozzávalók
- 250 gramm liszt (én megosztottam így: 150 gramm fehér liszt + 100 gramm teljes kiőrlésű liszt)
- 200 gramm barna cukor (megosztottam így: 100 gramm barna cukor + 30 stevia por)
- 4 db tojás
- 1 csomag burbon vaníliás cukor
- 1 dl oliva olaj
- 50 gramm vaj
- 1 dl tej
- 1 teáskanál szódabikarbóna
Amikkel kiegészítettem
- egy marék dió
- 2 evőkanál holland kakaópor (természetesen cukrozatlan :) )
- 100 gramm tejcsoki apróra vágva
Így csináld
- a 4 tojás sárgáját keverd el a cukrokkal jó habosra (robotgépben ez könnyen megy)
- majd önts bele a tejet, az olajat, és add hozzá a vajat is - keverd össze őket homogén eleggyé :)
- a lisztben keverd el a szódabikarbónát, majd ezt keverd hozzá a kész masszához
- a 4 tojásfehérjét csipet sóval verd habosra majd ezt is keverd a masszához
- kész van az alaptészta, itt belekeverheted amit még szeretnél
- töltsd a kivajazott formába
- és mehet be az előmelegített sütőbe, ami kb 180 fokos, 30-40 percre
- amennyiben sütni kell még a tűpróba szerint, de a teteje már égne, tégy rá alufóliát
vajazd ki a formát, plussz lisztezd is meg egy kicsit |
az isteni robotgép, konyhai legjobb barátom ;) |
Jóétvágyat!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése