Egy régen vágyott de nemrég próbált receptem a hummusz, amiben a hozzávalók aránya teljesen ízlés kérdése, így én most olyat hoztam ami az én ízlésemnek felel meg.
De higgyétek el, nem okozok csalódást. ;)
A humusz nem más mint csicseriborsó, nem csak ilyen krémet, de bármilyen olyan más étket is lehet belőle készíteni, amit hüvelyesekből készítenél. Leveseket, főzelékeket.
A csicseriborsót bioboltban veszem.
Hozzávalók
- 300 gramm csicseriborsó
- 1 nagy fokhagymagerezd kinyomva
- 1 púpozott mokkáskanál só
- 3 evőkanál tahini - arab vagy bioboltban kapható, szezámmag krém
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 citrom leve
- frissen őrölt bors, színesbors
- csipetnyi koriander
Így csináld
- 24 órára áztasd be a csicseriborsót, ezalatt az idő alatt 3szor cserélj alatta vizet
- másnap tedd oda főni, közepes lángon fedő alatt kb 45 percig, és szórd bele a sót is ;)
- ha kész, és van robotgéped, a duplakéses verzióval tudod pürésíteni. Ha nincs, akkor főzd tovább kicsit, és állj neki a krumplinyomóval.
- én a robotgépes verzióval csinálom: beleteszem a megfőtt borsót, és utána az összes többi hozzávalót is, ha kell még, akkor sót is. Ugyanez a helyzet a krumplinyomós verzióval is, mindennel együtt nyomkodd péppé a borsókat
- amikor kész, hagyd kicsit hűlni, majd tedd be a hűtőbe, és kb 1 óra múlva már fogyasztható is. Én legalábbis kicsit hidegen szeretem. ;-) Megjegyzem, melegen is isteni, újabban úgy is eszem, mindkettőt tessék kipróbálni. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése