Spekulácius.
Megmondom őszintén, én egy hete hallottam először arról hogy ezt az általam igen kedvelt kekszet így hívják. Hamarabb hittem volna hogy a pénzügyhöz van köze mint a gasztronómiához, na de mily nagy szerencse hogy a sütikhez van köze, mert szerintem nincs elég szép nevű kekszünk. :)
Tehát a Balatonon autóztunk amikor először olvastam róla. Ebéd előtti vércukor ingadozásom enyhítésére beugrottam egy üzletbe (német lánc), na nem ezért a kekszért, de egyszer csak megpillantottam, és a dobozon ez a név állt, ismerős keksz fotójával alatta. Na le is vettem a polcról, és megfogadtam amint tudom, otthon megsütöm.
Az igazi Spekulácius nagyon kedvelt német és belga édesség, és a télhez, karácsonyhoz köthető, erős fahéjas íze miatt. Neve a latin speculum szóból ered, ami tükörképet jelent. Ez a fából faragott sütőformára utal, mely tükörképszerűen nyomja bele a tésztába a mintát. És nem is akármilyen mintát. Nekem ez nem sikerült, mert otthon nincs ilyen sütőformám, de hoztam róla egy képet:
És akkor nézzük mit alkottam tegnap este. :)
Amit használtam hozzá:
- 500 g liszt (fele fehér, fele teljes kiőrlésű)
- 250 g vaj
- 210 g barna cukor vagy még jobb a méz (recept szerint 250g , de nem szeretem ha túl édes....na ez már ízlés dolga)
- spekulácius fűszer (bár én csak fahéjat tettem bele mert így szeretjük, de az eredeti fűszerezésben található kardamon, szegfűszeg, fahéj)
- 2 tojás
- 1 tasak sütőpor
- 1 marék apróra darabolt mandula (nekem csak kesu dióm volt otthon, így azt tettem bele)
Munkamenet:
- A vajat összegyúrjuk a liszt mix felével, majd a tojásokat is belegyúrtam, beleszórtam a fahéjat és a cukrot, majd a maradék sütőporos fél adag lisztet is ehhez a masszához gyúrtam.
- Jó ideig kell dagasztani, de szép tömény homogén tésztát kapunk cserébe.
- Hűtőben pihentessük kicsit, kb 30 percet, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki.
4. Nekem van otthon vicces téli IKEA-s sütőforma készletem, így azokat használtam. :) Lisztezni kell kicsit hogy ne ragadjon bele a tésztába, majd kiszaggatni a formákat.
5. Sütőpapíros tepsibe fektettem őket, nem kell nagy helyet hagyni köztük mert olyan nagyon nem nőnek meg.
A sütőt kb 190 fokra melegítsük fel, majd helyezzük bele az első adagot.
Figyelni kell az első 10-12 perc után az alját, mert én először a tetejét figyeltem-.....de sajnos az alja képes odaégni míg a tetején semmi nem látszódik. Szóval az alja szép világosbarna lehet....na akkor van kész.
Nem nagy ördöngösség, sőt igazán egyszerű, a lakást átjáró fahéjas illat pedig isteni. :)
Jó munkát hozzá, és jó étvágyat. ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése