Gasztro blog mindenről ami finom, ami ízes, amit szeretek, amit elkészítek.
Alapanyagokról, fűszerekről, gasztro élményekről, kicsit egészségesebben, tudatosabban mint amúgy szokás.
Olyan Eszteresen. ;)

2013. december 21., szombat

SPEKULÁCIUS - az ősz és a Karácsony elengedhetetlen keksze!



Spekulácius. 


Megmondom őszintén, én egy hete hallottam először arról hogy ezt az általam igen kedvelt kekszet így hívják. Hamarabb hittem volna hogy a pénzügyhöz van köze mint a gasztronómiához, na de mily nagy szerencse hogy a sütikhez van köze, mert szerintem nincs elég szép nevű kekszünk. :)

Tehát a Balatonon autóztunk amikor először olvastam róla. Ebéd előtti vércukor ingadozásom enyhítésére beugrottam egy üzletbe (német lánc), na nem ezért a kekszért, de egyszer csak megpillantottam, és a dobozon ez a név állt, ismerős keksz fotójával alatta. Na le is vettem a polcról, és megfogadtam amint tudom, otthon megsütöm.
Az igazi Spekulácius nagyon kedvelt német és belga édesség, és a télhez, karácsonyhoz köthető, erős fahéjas íze miatt. Neve a latin speculum szóból ered, ami tükörképet jelent. Ez a fából faragott sütőformára utal, mely tükörképszerűen nyomja bele a tésztába a mintát. És nem is akármilyen mintát. Nekem ez nem sikerült, mert otthon nincs ilyen sütőformám, de hoztam róla egy képet:




A süti fűszerezése jellegzetes, erős, karakteresen karácsonyi. A tésztához mandulalisztet vagy mandula darabokat használnak, amitől ízletes és kötött lesz.

És akkor nézzük mit alkottam tegnap este. :)

Amit használtam hozzá:


  • 500 g liszt (fele fehér, fele teljes kiőrlésű)
  • 250 g vaj
  • 210 g barna cukor vagy még jobb a méz (recept szerint 250g , de nem szeretem ha túl édes....na ez már ízlés dolga)
  • spekulácius fűszer (bár én csak fahéjat tettem bele mert így szeretjük, de az eredeti fűszerezésben található kardamon, szegfűszeg, fahéj)
  • 2 tojás
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 marék apróra darabolt mandula (nekem csak kesu dióm volt otthon, így azt tettem bele)

Munkamenet:



  1. A vajat összegyúrjuk a liszt mix felével, majd a tojásokat is belegyúrtam, beleszórtam a  fahéjat és a cukrot, majd a maradék sütőporos fél adag lisztet is ehhez a masszához gyúrtam.
  2. Jó ideig kell dagasztani, de szép tömény homogén tésztát kapunk cserébe.
  3. Hűtőben pihentessük kicsit, kb 30 percet, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki.





4. Nekem van otthon vicces téli IKEA-s sütőforma készletem, így azokat használtam. :) Lisztezni kell kicsit hogy ne ragadjon bele a tésztába, majd kiszaggatni a formákat.


5. Sütőpapíros tepsibe fektettem őket, nem kell nagy helyet hagyni köztük mert olyan nagyon nem nőnek meg.
A sütőt kb 190 fokra melegítsük fel, majd helyezzük bele az első adagot.



Figyelni kell az első 10-12 perc után az alját, mert én először a tetejét figyeltem-.....de sajnos az alja képes odaégni míg a tetején semmi nem látszódik. Szóval az alja szép világosbarna lehet....na akkor van kész.

Nem nagy ördöngösség, sőt igazán egyszerű, a lakást átjáró fahéjas illat pedig isteni. :)
Jó munkát hozzá, és jó étvágyat. ;)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése