Mikor nagymamám itt hagyott minket, valahogy a fasírt is kikopott az étkezésünkből. Anyukám csinált időnként ha apám rávette :) és apai nagyanyámnál évente egyszer biztos ettem. Persze a sertéshús főszereplésével.
Volt egy időszak amikor bárhová mentünk vendégeskedni, a vendéglátó - akár távoli rokon, vagy ismerős is - külön főzött nekem. Ahogy idősödtem egyre kevesebbet hisztiztem a disznóhús miatt, szégyelltem ezt a figyelmet. Egy idő után vendégségben nem voltam illetlen, megettem ha elém rakták.
Viszont mióta saját konyhám van, a sertéshús nem sűrű vendég a hűtőmben.
Bolonyai spagettit, csilis babot és fasírtot kizárólag marhahússal készítek, és mindig van egy adag lefagyasztva a mélyhűtőnkben. ;) Ezt a fajta vörös húst imádom, igaz, mértékkel fogyasztom.
Legutóbb azért készítettem marhahúsos fasírtot, hogy egy balatoni kirándulás alkalmával legyen egy finomság amit bármikor elővehetünk a táskánkból.
Teljes kiőrlésű kenyérrel és savanyúsággal mennyei tízórai és uzsonna kerekedett belőle. ;-)
Hozzávalók
- 500 g darált hús
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db közepes tojás
- 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér
- só, bors, pirospaprika
- zsemlemorzsa a forgatáshoz
Így készítsd
- a felkockázott vöröshagymát dínszteld meg olajon
- a darált húst helyezd bele egy mélyebb tálba
- amint kész vagy a hagymával, és kicsit kihűlt, tedd bele a tálba a darált húsra
- a két szelet kenyeret áztasd bele annyi tejbe amennyit felvesz, majd csavard ki belőle a tejet, és az ázott kenyérkét is tedd bele a tálba
- most mehet bele a két tojás
- majd a fűszerek (só, bors, piros paprika)
- a fokhagymákat nyomkodd ki és azokat is tedd a húshoz
- most dagassz belőle egy homogén masszát :) ha túl hígnak találod, akkor szilárdabbá teheted zsemlemorzsával
- vizes kézzel formázz belőle golyókat, kábé akkorákat mint egy kisebbfajta tojás
- a fasírtgolyókat hempergesd meg zsemlemorzsában
- majd forró olajban süsd őket barnára
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése