Régóta szerettem volna kipróbálni magam lekvárfőzésben. Egy egyszerű alfaját választottam így kezdésnek, ami abból áll hogy vettem a METRO-ban egy zacskó befőző zselésítő izét a HAAS-tól. Így elsőre gondoltam elég jó kis feladat lesz ez nekem. ;)
Elolvastam a hátulján írt receptet, így megtudtam hogy vennem kell még másfél kiló valamilyen gyümölcsöt. Az eperre esett a választásom, hisz épp szezonja van, sőt, azt mondták az őstermelői piacon, hogy kész csoda hogy még lehet kapni. Így le is csaptam rá pénteken a Bosnyák téren.
Miután hazaértem, nekiláttam, szóval íme:
Hozzávalók
- 1,5 kg eper
- 200 g barna cukor
- 1 zacskó HAAS befőző
- 1 citrom (leve)
Elkészítés
- az epret akkor mérd le ha már megtisztítottad és leturmixoltad
- tedd fel főni a leturmixolt epret főni
- amikor már felrottyant keverd bele a HAAS port
- főzd így együtt őket 5 percig, folytonos kavargatás mellett, közben pedig kavard bele a 200 g cukrot, de csakis a HAAS por után
- ha sűrűbbre szeretnéd a lekvárt (és én így tettem), főzd bele 1 citrom levét is
- kitisztított, lecsöpögtetett üvegbe töltsd bele a lekvárt, és azonnal zárd is le őket
Ha szeretnél a lekvárba eper darabkákat, akkor ne turmixold az egészet össze, főzés közben - mivel csak 5 percig főzzük - nem fog szétfőni teljesen ha beleteszel pár egész epret. |
Mint a pudingnál, az edényt kötelező kikanalazni, kinyalni. ;) |
Így jár az aki nem kevergeti FOLYTON a fővő lekvárt. :) Szóval ne hagyjuk ott 5 másodpercre sem. |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése