A rakott karfiolt először kb 10 éve készítettem el, aztán jött egy nagy szünet (nem is tudom már miért) és a mai napon újból elővettem. A recepttel kapcsolatban csak a memóriámra hagyatkozhattam, úgyhogy biztos átköltöttem kicsit, de szerintem ez nem vált kárára. ;)
Úgy szoktam elkészíteni, hogy a sütőben a jénai tálban már nem kell főnie, sülnie semminek, csak összeérnie az ízeknek és megolvadnia a sajtnak. ;) Mivel előfőzöm/sütöm a hozzávalókat, így van mosogatnivaló bőven :) A végeredmény miatt viszont megéri.
Hozzávalók
- 1 fej karfiol
- 1 csirkemell filé
- 2 csokor petrezselyem
- fűszerek: curry, sült csirke fűszerkeverék, bors, szerecsendió (egész), só
- 2 cikk fokhagyma
- 1 fej főzőhagyma
- 1 kisebb doboz tejszín
- 1 tojás
- 2 deci rizs
- reszelt sajt
Lapozz tovább a További bejegyzésekre (vagy a bejegyzés címére) kattintva a receptért és a fotókért. ;)
Így készítsd
- vágd apróra a csirkemellet, majd pirítsd meg kevés olajon, megfűszerezve a sült csirke sóval
- tedd oda a riszt kb 3-szoros vízben főni, el ne felejtsd megsózni! ;)
- tedd oda főni a rózsáira szétszedett karfiolt, sós vízben, de ne teljesen puhára!
- most kapcsold be a sütőt, kb 180 fokra
- végy egy mélyebb leveses tányért, öntsd bele a tejszínt
- eközben aprítsd össze a hagymákat, és pirítsd meg kevés olajon. Amikor már üveges, mehet bele a tejszínbe.
- majd tedd bele a tejszínbe a csipet curry-t, a csipet frissen reszelt szerecsendiót, a borsot, a sót, és az apróra vágott petrezselymet, majd mindebbe üsd bele a tojást és kissé verd fel
- az elkészült rizst tedd a jénai tál aljára egyenletesen eloszlatva
- erre tedd rá a sült húsdarabkákat
- erre pedig fektesd rá a karfiol darabkákat
- amikor ezzel is megvagy, jöhet a fűszeres tojásos tejszín, ezt szépen borítsd a karfiolra
- legvégén pedig reszelj sajtot és szórd a karfiol tetejére. Sajnos én ezt az üzletben hagytam :) így a mindig kéznél lévő szeletelt trappistához nyúltam, felcsíkozott állapotban. Így sem lett rossz. ;)
|
Tejszín helyett használhatunk tejfölt is, régebben így készítettem, és nagyon finom volt azzal is. Érdemes mindkettővel kipróbálni. ;) |
|
Fontos hogy ne főzzük teljesen puhára, csak roppanósra, mert a sütőben még puhul eleget. |
|
Használhatsz hozzá darált húst is, azzal nincs ennyi munka. :) |
|
Ez a rakott étel (de szerintem a többi is így van ezzel) semmit nem ér enélkül a szósz nélkül. A sütőből kivéve ez teszi mennyeivé. |
|
Ez így furin néz ki, de szépen rásült, a végeredményt nem befolyásolta. ;) |
|
Tejföllel tálalva nagyon finom! |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése